workshops

Een workshop combineert schrijven, astrologie en geschiedenis

Er staan op dit moment geen workshops gepland.

Wil je een workshop boeken? (max. 8 p.) Leuk! Bel of mail me voor meer info.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan via het contactformulier!

Aanbod:

Workshop Maan en Venus

Als wegwijzers voor ons vrouw-zijn

In deze workshop gaan we op ontdekkingsreis naar de vrouw die we zijn. Wat betekent het voor jou om vrouw te zijn? Welk vrouwbeeld heb jij van jezelf? Welke waarden spelen daarin een rol? Bestaat er zoiets als vrouwelijke energie? En zo ja, hoe ervaren we die energie en wat doen we ermee?

In een maatschappij die al eeuwen wordt gedomineerd door mannen, is het niet altijd makkelijk een aansprekend vrouwelijk rolmodel te vinden in de buitenwereld. Gelukkig hebben we altijd onze binnenwereld waarin we op zoek kunnen gaan naar wat wegwijzers, want uiteindelijk weten we zelf het beste wie we zijn. Om je te helpen meer zicht te krijgen op jouw innerlijke vrouwbeeld en hoe je daar handen en voeten aan kunt geven, gaan we ons verdiepen in de symbolische betekenis van Maan en Venus en welke rol zij spelen in onze geboortehoroscoop. De Maan en Venus vertellen ons veel over de persoonlijke manier waarop we ons vrouw-zijn ervaren, over waar onze kracht ligt en hoe we die in de wereld kunnen brengen. De wereld en de tijd zijn er rijp voor.

Op onze ontdekkingsreis gebruiken we verschillende invalshoeken en instrumenten. We duiken kort in de geschiedenis, de mythologie en de esoterie, we gaan mediteren, schrijven, knippen en plakken (creativiteit is een krachtige eigenschap van Venus!) maar vooral gaan we op zoek naar wat de Maan en Venus voor ons persoonlijk betekenen. Want juist in die persoonlijke ervaring ligt de grote rijkdom van de verschillende manieren waarop we vrouw kunnen zijn.

Programma:

 • 09.45: Inloop
 • 10.00: Welkom en korte kennismaking
 • 10.15: Introductie vanuit historisch, astrologisch en esoterisch perspectief
 • 10.45: Meditatie en schrijfoefening
 • 11.00: Korte duiding van onze geboortehoroscoop m.b.t. ons vrouw-zijn
 • 12.30: Pauze (er zijn lunchmogelijkheden in de buurt of neem je lunch mee)
 • 13.15: Korte duiding van onze geboortehoroscoop m.b.t. ons vrouw-zijn
 • 14.45: Vrije en creatieve schrijfoefeningen op het thema
 • 15.30: Collages maken
 • 17.00: Afronding

——————————————————————————————————-

Workshop Louterende liefde

Het pad van ware liefde was nooit effen – William Shakespeare

Is er een onderwerp waarover meer is geschreven, gezongen en gedicht dan de liefde?
Waarschijnlijk niet. Eeuwige liefde, echte liefde, onvoorwaardelijke liefde, ware liefde, brandende liefde onmogelijke liefde … We hebben er allemaal onze ideeën en verwachtingen bij.

Een docent zei eens: Relaties gaan niet over liefde maar over bewustwording. En inderdaad, een liefdesrelatie is dé plek waar we flink met onszelf kunnen worden geconfronteerd. Maar zo’n uitspraak is ook een tikje klinisch. Als er geen liefde in het spel is, waar doen we dan steeds zo moeilijk over? Ik denk dat relaties over allebei gaan. Het lastige is alleen dat de liefde uitdooft als we ons niet realiseren dat bewustwording nodig is om het vuur brandend te houden.

In deze workshop gaan we onderzoeken wat we ervaren in onze liefdesrelatie(s). Waar lopen we tegenaan? Wat voor relatie willen we en waarom lukt dat (soms) niet? We maken daarbij een uitstapje naar het verleden en de psychologie. Hoe belangrijk was en is tegenwoordig de romantische liefde? Wat verwachten we ervan? Verwachten we misschien teveel?
Onze geboortehoroscoop geeft daarbij inzicht in de manier waarop wij zelf onze liefde tonen en in wat we zoeken in een partner. Komt ons droombeeld overeen met degene met wie we uiteindelijk ons leven delen of deelden? Tussendoor doen we gerichte en vrije schrijfoefeningen waarmee we dieper duiken in onze behoeftes, overtuigingen en ervaringen in intieme relaties. Door het schrijven kunnen dingen onverwacht helder worden. Aan het einde van de middag zetten we een lekker muziekje op en gaan we collages maken, een heerlijke manier om de dag af te sluiten.

lou·te·ren (louterde, heeft gelouterd)
1 zuiveren, reinigen
2 van gebreken ontdoen; = veredelen

Programma:

 • 09.45: Inloop
 • 10.00: Welkom en korte kennismaking
 • 10.15: Introductie vanuit historisch enpsychologisch perspectief
 • 10.45: Meditatie en schrijfoefening
 • 11.00: Korte duiding van onze geboortehoroscoop m.b.t. relaties
 • 12.30: Pauze (er zijn lunchmogelijkheden in de buurt of neem je lunch mee)
 • 13.15: Korte duiding van onze geboortehoroscoop m.b.t. relaties
 • 14.45: Vrije en creatieve schrijfoefeningen op het thema
 • 15.30: Collages maken
 • 17.00: Afronding

————————————————————————————————————————————-

In voorbereiding:

Workshop Allemachtig moederschap

Weinig is zo omgeven met mythes en meningen als het moederschap, variërend van de nog altijd sluimerende 19-eeuwse opvatting dat het de natuurlijke bestemming van de vrouw is, via de hardnekkige roze wolk waarop prille moeders behoren te zitten naar de huidige met zichzelf spottende ‘ploetermoeder’ tot aan de overtuiging dat het moederschap iets moet zijn wat je combineert met een fulltimebaan. Bij al deze mythes en opvattingen vraag ik me af: hoe ervaren moeders zelf het moederschap?

Wat voor moeder ben jij? Door wat voor moeder ben jij opgevoed? Hoe ervaar jij het moederschap? Wat leer je ervan? Wat brengt het je? Wat vraagt het van je?

In deze workshop ontrafelen we de mythes rondom het moederschap en onderzoeken we wat het moederschap voor ons betekent. Dat doen we met behulp van enkele belangrijke werken uit wetenschap en literatuur, onze geboortehoroscoop, gerichte en vrije schrijfoefeningen en het delen van onze schrijfsels en ervaringen. Hierbij geeft je horoscoop je meer inzicht in de manier waarop jij moeder bent en het voorbeeld dat je daarbij het gehad; hoe heb jij je moeder ervaren? Met de schrijfoefeningen  onderzoeken we onze ervaringen, emoties en overtuigingen rondom het moederschap. Door het delen ontstaat verbinding, inspiratie én meer ruimte en begrip voor de diverse manieren waarop we moeder (kunnen) zijn.

—————————————————————————————————————————————————————-

Geef jezelf (als schrijver) de ruimte!

Met deze creatieve schrijfworkshop gaan we innerlijke deuren openen. Behalve met gerichte schrijfoefeningen doen we dat ook met behulp van het zogenoemde ‘vrije schrijven’.  Nathalie Goldberg was in 1986 de eerste die deze manier van schrijven aanreikte in haar boek Schrijven vanuit je hart. Julia Cameron ging hier in 1992 op door in het populaire The Artist’s Way. Het vrije schrijven is een geweldige manier om jouw innerlijke proces op gang te brengen en je creativiteit te voeden. Je brengt de kunstenaar in jezelf tot leven. Dat alleen al geeft veel voldoening maar er gebeurt meer. Je creëert ruimte voor nieuwe perspectieven, op jezelf, op jouw leven, op oude overtuigingen en patronen. Het helpt je om blokkades en onzekerheden (als schrijver) los te laten en het geeft je veel, heel veel, schrijfplezier.