Boogschutter

Susanne (1969, Boogschutter)

Na mijn studie cultuurgeschiedenis rolde ik eind jaren negentig het communicatievak in. Dat werken en spelen met taal een van mijn talenten was, wist ik sinds de middelbare school. Ik begon als redactie-assistent bij tijdschrift Marie-Claire, werd bureauredacteur bij een theatervakblad, ging freelancen als tekstschrijver en eindredacteur, werd beleidsmedewerker communicatie en uiteindelijk communicatieadviseur. Diverse functies dus, afwisselend in loondienst en als freelancer. Het cultuurhistorisch perspectief is altijd een ankerpunt in mijn werk en in mijn leven.

Al die jaren bleef ik creatief schrijven. Het vrije schrijven is voor mij een manier om de dingen op een rijtje te krijgen en te houden. Maar ook om het leven op te luisteren als ik daar zin in heb. Zonder mijn pen zou ik me een tikkie verloren voelen. En toen ik als volwassene weer poëzie ging schrijven, kreeg de bekende versregel van Slauerhoff  Alleen in mijn gedichten kan ik wonen dan ook ineens betekenis voor me; schrijven biedt een veilige haven. En hoop, omdat ik mezelf altijd uit de knoop kan schrijven.

Ik ben ook astroloog. Met deze esoterische leerweg maakte ik kennis toen ik een puber was en aan onze oude keukentafel de eerste lessen van mijn moeder kreeg. De astrologie heeft me geleerd dat alles met elkaar samenhangt en dat niets in dit leven uitsluitend positief of negatief is. En dat er zoiets bestaat als het pad van de ziel. Het is een weg waarvan we behoorlijk vervreemd kunnen raken maar die ons, als we hem durven kiezen, de voldoening kan geven waar we allemaal zo naar zoeken.

Zelfkennis was altijd al een grote persoonlijke drijfveer maar sinds een aantal jaren ook een professionele. Jou helpen meer inzicht te krijgen in wie je bent, in hoe veelomvattend en soms tegenstrijdig dat kan zijn maar juist daardoor ook spannend en interessant, geeft mij een gevoel van voldoening en zingeving. Niet alleen omdat ik mijn inzichten met jou mag delen maar jij ook de jouwe met mij. Juist in die interactie zit onze groei.

Een overzicht van de opleidingen die ik heb gevolgd:

  • Algemene Letteren, Universiteit Utrecht (1989-1990)
  • Cultuurgeschiedenis, Universiteit Utrecht (1990 -1996)
  • Eindredactie tijdschrift all round, HKU (1998)
  • Psychologische astrologie en Jungiaanse psychologie,  Nekya / Threes Brouwers (2004-2006)
  • Spirituele astrologie, Aurinko / Dick van der Mark (2006 -2008)
  • Basiscursus Biografiek, Centrum voor Biografiek  (2012)
  • Trainingsjaar Academie Integrale Menswetenschappen -SPSO/ Mens in Werking (2014-2015)
  • Trainingsjaar Instituut voor Traditionele Europese Wijsheid / Debora Zachariasse (2017-2018)

Foto: Mandy Brander